Τύποι αποσκληρυντών:
Οι αποσκληρυντές χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες – στους χρονικούς και στους ογκομετρικούς. Για την επιλογή του κατάλληλου αποσκληρυντή θα πρέπει να έχουμε προσδιορίσει την χρήση και εφαρμογή του. Προκειμένου να μπορεί ο αποσκληρυντής να αποδώσει την ποσότητα μαλακού νερού, για την οποία είναι σχεδιασμένος, θα πρέπει να εκτελεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα μια συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία χαρακτηρίζεται ως αναγέννηση.
Η χρονική και η ογκομετρική λειτουργία καθορίζουν τον τρόπο, με τον οποίο θα εκτελείται η αναγέννηση.
Πιο συγκεκριμένα:
Στους χρονικούς αποσκληρυντές εκτελείται η αναγέννηση χρονικά, δηλαδή μετά το πέρας ενός προεπιλεγμένου χρονικού διαστήματος, το οποίο έχει οριστεί από τον χρήστη. Ο χρόνος μεταξύ δύο αναγεννήσεων υπολογίζεται με βάση την ικανότητα αποσκλήρυνσης του μηχανήματος και την εκτιμώμενη ημερήσια κατανάλωση νερού. Η εγκατάσταση ενός χρονικού αποσκληρυντή προϋποθέτει σταθερές ημερήσιες καταναλώσεις, καθώς δεν μπορεί να καταγράψει την πραγματική κατανάλωση νερού.
Καθώς η τεχνολογία των χρονικών αποσκληρυντών μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη νερού και άλατος, η εταιρεία μας προτείνει την λύση του ογκομετρικού αποσκληρυντή..
Εναλλακτικά στους χρονικούς αποσκληρυντές διατίθενται οι ογκομετρικοί αποσκληρυντές, στους οποίους η αναγέννηση εκτελείται ογκομετρικά. Για να γίνει αυτό, ο χρήστης θα πρέπει να μετρήσει την σκληρότητα του προς αποσκλήρυνση νερού στην είσοδο του αποσκληρυντή. Στη συνέχεια μετράται με μεγάλη ακρίβεια η ποσότητα του νερού, η οποία έχει επεξεργαστεί μέσω ειδικού αισθητήρα ροής, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην κεφαλή του αποσκληρυντή – πρόκειται δηλαδή για ένα σύγχρονο και ακριβές σύστημα ελέγχου της αναγέννησης. Με αυτόν τον τρόπο εκμεταλλεύεστε μέχρι και το τελευταίο λίτρο νερού, που μπορεί να αποδώσει ο αποσκληρυντής, πετυχαίνοντας έτσι μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση νερού και άλατος.
Το γεγονός αυτό καθιστά τους ογκομετρικος αποσκληρυντές ιδιαίτερα οικονομικούς ως προς την λειτουργία, ιδιαίτερα όταν παρουσιάζεται διακύμανση στις ημερήσιες καταναλώσεις.